Nyomáskapcsolók, nyomásjeladók

Nyomáskapcsolóknak több típusát ismerjük. Léteznek biztonsági magas nyomáskapcsolók, biztonsági alacsony nyomáskapcsoló és kondenzátor nyomásszabályzó kapcsolók. Külső jegyeik alapján hasonlóak, vagy teljesen megegyeznek. A csatlakozás módjában eltérhetnek, elektromosan és mechanikusan. Egy példa a nyomáskapcsolókra a (6.2.42. ábra).

 


6.2.42. ábra. Nyomáskapcsolókra példa

Forrás: https://hu.sgmls.com/c-pressure-switch-car-ac-cooling-system.html

A magasnyomás-kapcsolók szolgálnak a nem kívánatos túl magas nyomás esetleges károsító hatásainak megakadályozására. Az alacsonynyomás-kapcsolók a túl alacsony nyomás kialakulásának káros hatásai ellen védenek, és az ez által kialakuló meghibásodásoktól védik a rendszert. Kondenzátor nyomásszabályzó a kényszerhűtést vezérli, ezzel biztosítva a megfelelő üzemi körülményeket. Esetenként a nyomáskapcsolók akár egy testben is összeépítve megtalálhatók, nem képeznek feltétlenül külön egységet. Nyomásjeladók (-távadók) alkalmazása mellett a rendszer működését nem a ki- és bekapcsolt elemek határozzák meg, hanem lehetővé válik a vezérlés helyett a rendszer szabályozása. Mivel van visszacsatolt adat a rendszer működéséről, így a működtetés a nyomásjeladó alkalmazásával képes a szabályozásra, az optimális üzemi körülmények meghatározására és beállítására. Ez megtörténhet egy kondenzátor ventilátor fordulatszámának szabályozásával, vagy a kompresszor szabályzóinak adott jel formájában, vagy akár a térfogatáram és a teljesítményszabályozás lehetősége is adott, ha az automatika képes a jeleket feldolgozni és a kimenő oldalon a működtetett eszközöket megfelelően szabályozni.

Nyomástávadós rendszereknél a nyomástávadó látja el az üzemeltetés és a biztonsági lekapcsolás funkcióját is. Szükség esetén a kompresszor teljesítményének minimumra való csökkentésével vagy a mágneskuplung kikapcsolásával. A szívóoldali nyomástávadó jele alapján meghatározható a kompresszor üzemállapota, annak függvényében, hogy a nyomóoldali nyomás mekkora. Abban az esetben, ha elektronikus szívóoldali nyomásszabályzó szelep van beépítve a rendszerbe, a terhelését a nyomóág maximumáig, vagy generátor üzemű berendezés esetén, a maximum üzemi áramig terheli. A szívóoldali átáramlási keresztmetszetet egyre inkább növeli a szívóoldali nyomásszabályzó állításával – kihasználva ezzel a berendezés teljes kapacitását.