A Klímagáz adatbázis bemutatása (Nemzeti Klímavédelmi Hatóság)

A közösségi, valamint hazai jogszabályok megkövetelik egy olyan adatbázis létrehozását és működtetését, amely a szivárgásvizsgálatra köteles alkalmazások, valamint a képesítéshez kötött tevékenységet végző vállalkozások és személyek nyilvántartására szolgál. Ezen követelmények indokolttá tették egy, a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság hatáskörébe tartozó feladatok ellátásához és végrehajtásához, valamint a közhiteles nyilvántartásnak minősülő adatok kezeléséhez szükséges és nélkülözhetetlen berendezés- hűtőkör- és adatnyilvántartó, számlázási, valamint személy- és cégképesítő rendszer létrehozását.

A Klímagáz adatbázis a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által működtetett elektronikus nyilvántartás. A https://nemzetiklimavedelmihatosag.kormany.hu/ linken elérhető adatbázis egy monitoring rendszer, mely nyilvántartja a klímagázokat tartalmazó vagy azzal működtetett rendszereket, azok címkézését, kötelező szivárgásvizsgálatának elvégzését és igazolását, a hűtőköri beavatkozásokat a klímagázokra vonatkozó típusonként, fajtánként és a felhasználás jellege szerint, továbbá a klímagázokat tartalmazó és ezzel előtöltött alkalmazások forgalomba hozatalát.

Az online felület tehát mind az alkalmazás tulajdonosa, üzemeltetője, mind a képesítéssel rendelkező szerelő számára lehetővé teszi a regisztrációs, valamint jegyzőkönyvezési kötelezettséggel járó tevékenységek hatékonyabb nyomon követését. A Klímagáz adatbázis lehetőséget biztosít továbbá az alkalmazásokban lévő hűtőközeg mennyisége alapján a regisztrációs kötelezettség megállapítására vagy a képesített vállalkozások kikeresésére.

Annak érdekében, hogy az alkalmazásokat érintő beavatkozásokat minél hamarabb, lehetőleg a beavatkozás elvégzését követően, a helyszínen jegyzőkönyvezni lehessen, elérhetővé vált a Klímagáz adatbázis mobil applikációja (az applikáció megnevezése: Klímagáz adatbázis, mely IOS, és Android felületen keresztül is elérhető). Az applikáció a jogszabályban foglalt kötelezettségek teljesítése érdekében mind az alkalmazás üzemeltetője, mind a képesített szerelő adminisztrációs terheit csökkenti azáltal, hogy részletes értesítéseket küld például azokról az alkalmazásokról, melyek szivárgásvizsgálatának érvényességi ideje napokon belül lejár.

A Klímagáz adatbázis kezelőfelülete regisztrációt követően érhető el, bizonyos funkciókhoz azonban – például a szivárgásvizsgálatok érvényességi idejének ellenőrzéséhez – bejelentkezés nélkül, a nyitófelületen is hozzá lehet férni.