Hűtőközegek legalapvetőbb tulajdonságai és csoportosításuk:

Biztonsági hűtőközegnek nevezzük azokat a hűtőközegeket, melyek nem tűz és robbanásveszélyesek és nem mérgezőek.

Blendnek nevezzük azokat a hűtőközeget, melyet kettő vagy több különböző hűtőközeg által alkotott keverékek.

Azeotrop keverék: Olyan folyadék elegy, amelynek összetétele azonos a belőle távozó gáz elegyével. Tölthető és utántölthető gőz illetve folyadék állapotban is.

Az azeotrop keverékek összetétele nem változik meg a hűtőközeg szivárgás során és egykomponensű anyagként viselkedik.

 Zeotrop keverék: Állandó nyomáson eltérő hőmérsékleten párolognak komponensei. Hőmérsékletcsúszásuk van.

A zeotrop blend hűtőközeg keverékeket minden esetben folyadék halmazállapotban töltjük.

A zeotrop keverékek összetétele nem feltétlenül változik meg minden esetben, két okból kifolyólag:

1 - Azoknak a keverékeknek az összetétele csak kis mértékben változik meg, amelyek közel azonos tulajdonságú anyagokból állnak és nagyon alacsony hőmérsékletcsúszással rendelkeznek. Gőzfázisú szivárgás után egyszerű rátöltéssel helyreállítható az egyensúlyi állapot. Pl.: R-404A, R-410A

2 - Nagy hőmérsékletcsúszású anyag (például: R-407C) összetétele csak gőzfázisban változik meg, amennyiben folyadékfázis is jelen van (pl. leállított gép esetén). Működő berendezésnél az összetétel megváltozásának valószínűsége elenyésző.

Ha kétségek merülnek fel, meg kell mérni a nyomás/hőmérséklet arányát, amiből következtethetünk arra, hogy megváltozott-e a keverék eredeti összetétele. Elfogadható nyomásváltozás p< 0,3 - 0,5 bar. Teljesen megnyugtató eredményt hűtőközeg vizsgálattal kaphat. Erre szakosodott labor végzi, vagy a forgalmazó.

Minden hűtőközegek van GWP értéke, mely a CO2 egyenérték mérőszáma. A CO2 egyenérték határozza meg az adott hűtőközeg globális felmelegedésre (üvegházhatásra) gyakorolt befolyását a szén-dioxidhoz viszonyítva, a szén-dioxid GWP értéke 1. Azaz megmutatja, hogy az adott (üvegházhatású) gáz egy kilogrammja hány kilogramm CO2 felmelegítő hatásának felel meg. Amennyiben nem ismeretes a hűtőközeg GWP értéke, de ismertek a komponensei a következő módon számolható ki:

Az alkotóelemek GWP-jével kell szorozni az alkotóelemek arányát:
Σ GWP = (X anyag %* GWP) +  (Y anyag % * GWP) + (N anyag % * GWP) …