ATP egyezmény

ATP egyezmény 

Agreement on the International Transport of Perishable Foodstuffs and on the Special Equipment to be used for such Transport (ATP)

Egyes romlandó élelmiszerek nemzetközi szállításáról és az ilyen szállításhoz használt különleges felszerelésről (ATP) szóló egyezmény.

Új felépítmény esetén érvényessége 6 év. Meghosszabbítása 3 évenként történik.

IN = Normális hőszigetelésű szállítóeszköz, amelyet a 0,7 W/m2 °C, vagy annál kisebb K tényező jellemez;

IR = Fokozott hőszigetelésű szállítóeszköz, amelyet a 0,4 W/m2 °C, vagy annál kisebb K tényező jellemez.

- az „A” osztályban +7 °C alatt;

- a „B” osztályban -10 °C alatt;

- a „C” osztályban -20 °C alatt;

- a „D” osztályban 0 °C alatt

Hűtőgépes szállítóeszköz. (FR) Egyedi vagy több szállítóegységhez kötött olyan hűtőberendezéssel (mechanikus kompresszorgép-csoporttal, abszorpciós berendezéssel stb.) ellátott hőszigetelt szállítóeszköz, amellyel +30 °C külső középhőmérsékleten az üres felépítmény belsejében a hőmérséklet csökkenthető, majd pedig állandó szinten tartható – az osztályozásuknak megfelelően – a következők szerint:

- az A, B és C osztályokban bármilyen előírt gyakorlatilag állandó ti hőmérsékleten tartható, a három osztály számára megállapított alábbi előírásoknak megfelelően:

A osztály, olyan hűtőberendezéssel ellátott hűtőgépes szállítóeszköz, amelyen a t+12 °C és 0 °C között bezárólag állítható be.

B osztály olyan hűtőberendezéssel ellátott hűtőgépes szállítóeszköz, amelynél a t+12 °C és -10 °C között bezárólag állítható be.

C osztály - olyan hűtőberendezéssel ellátott hűtőgépes szállítóeszköz, amelynél a t+12 °C és -20 °C között bezárólag állítható be.

- A D, E és F osztályokban egy meghatározott, gyakorlatilag állandó ti értéken, a három osztály számára megállapított alábbi előírásoknak megfelelően:

D osztály - olyan hűtőberendezéssel ellátott hűtőgépes szállítóeszköz, amelynél a ti egyenlő, vagy alacsonyabb, mint 0 °C.

E osztály - olyan hűtőberendezéssel ellátott hűtőgépes szállítóeszköz, amelynél a ti egyenlő, vagy alacsonyabb, mint -10 °C.

F osztály - olyan hűtőberendezéssel ellátott hűtőgépes szállítóeszköz, amelynél a ti egyenlő, vagy alacsonyabb, mint -20 °C.

A, B, C, E és F osztályú szállítóeszközök K tényezőjének feltétlenül 0,4 W/m2 °C-kal egyenlőnek vagy annál kisebbnek kell lennie.

Az ATP minősítés feltétele, hogy a vizsgált eszközt a szabványoknak megfelelő hőmérsékletregisztráló berendezéssel lássák el. A vizsgálat során a gépjármű alvázszámát, a felépítmény sorozatszámát, a raktérhűtő gyári számát, ha van kiegészítő elpárologtató, akkor annak gyári számát, valamint a hőmérséklet regisztráló berendezés sorozatszámát, egy közös ATP számla alá vonják össze. Az ATP felülvizsgálat alapfeltétele, hogy megújítás céljából végzett vizsgálatnál a vizsgált járművön található eszközök, megegyezzenek az ATP bizonyítványban regisztrált eszközökkel. A bizonyítvány hosszabbítása csak ezzel a feltétellel történhet. Minden más esetben új ATP vizsgálat elvégzése szükséges.

A hőmérséklet regiszterek készülhetnek DIN rádió fiók méretű beltéri kivitelben, illetve vízhatlan dobozba szerelt kültéri kivételként. Elvárás velük szemben hogy rendelkezzenek memóriával, hogy a szállítás időtartama alatt rögzített hőmérsékleteket legyenek képesek tárolni, és hogy a fuvar végeztével az eszközből az adatok a helyszínen visszanyerhetőek legyenek. Ezt jellemzően beépített nyomtatóval valósítják meg a gyártók. A hőmérsékletregisztráló berendezések rögzítési rendszerének függetlennek kell lennie a raktérhűtő berendezés hőmérséklet szabályzó rendszeréről, az adatokat pedig nem módosítható formában kell tárolniuk. A berendezésnek az előírásoknak megfelelő osztálypontossággal kell rendelkeznie.

Hőmérséklet regiszterekről és azok időszakos felülvizsgálatáról és osztálypontosságáról az alábbi szabvány rendelkezik:

MSZ EN 13486:2002 szabvány, melynek tárgyköre a hőmérsékletváltozás-rögzítő és hőmérő hűtött, fagyasztott, mélyhűtött/gyorsfagyasztott élelmiszer és jégkrém szállításához, tárolásához és elosztásához. Rendszeresen ismétlődő vizsgálat