Új alternatívák

Mivel a felsorolt hűtőközegek és keverékek esetében nem kell az ózonlebontó képességgel számolni, az érdeklődés és a kutatás-fejlesztés iránya az üvegházhatás csökkentése felé fordult. A fluorozott szénhidrogének közül középpontba került az R32 jelzéssel ellátott difluor-metán, valamint környezetbarát hűtőközeg alternatívaként megjelent egy új vegyületcsoport, a részlegesen-fluorozott szénhidrogének (hidrofluorolefinek). Jelölésük: HFO hűtőközegek. Közülük a transz-tetrafluor-propilén, aminek jele R1234ze, tűnik kifejezetten jó lehetőségnek a jövő hűtőberendezéseihez. Mindkettő - az R32 és az R1234ze is - elérhető nálunk is, valamint olyan készülékek is megjelennek, melyeknek ezen anyagok valamelyike a hűtőközege. Lássuk rövid ismertetésüket!

Difluor-metán – R32

Az egyik legkörnyezetkímélőbb alternatíva a klórtartalmú hűtőközegek kiváltására. Az ODP-je nulla, a globális felmelegedést növelő hatása jóval alacsonyabb, mint a korábban kifejlesztett hűtőközegeké vagy hűtőközegkeverékeké (az R134a-hoz képest például a felénél is kevesebb). Színtelen gáz, alacsony toxicitású, éghető, de csak közvetlen tűz esetén gyullad meg és nem robbanásveszélyes. Biztonságosan használható a legtöbb légkondicionálási és hőszivattyús alkalmazásban.  Előállítása kedvező árú, kezelése egyszerű, mert gáz és folyadék állapotban is betölthető. Az R32-vel üzemelő berendezések működése energiahatékony és csendes. Korábban gyártott készülékek esetén is helyettesítő közeg lehet, hűtőköri tulajdonságai alapján az R410A kiváltója, beszerelési és szervizelési módjaik, szerszámigényük csaknem teljesen megegyezik. Felhasználási területe elsősorban a kereskedelmi és komfort légkondicionálás és a hőszivattyús technológia.

HFO hűtőközegek

Ezek a hűtőközegek hidro-fluor-olefinek, vagyis olyan fluorozott szénhidrogének, melyeknek molekulájában legalább egy helyen kettős kötés van a szénatomok között. A légkörben gyorsan elbomló, nulla ODP-jű és igen alacsony GWP értékkel rendelkező enyhén gyúlékony (A2 osztályú) vegyületek, ezért a jövő ökológiai követelményeinek is képesek lesznek megfelelni. További előnyük, hogy a HFC közeggel működő berendezések kisebb átalakításával alkalmazhatók, ez megkönnyíti az átállást. Az R134a hűtőközegnek a mobil légkondicionáló rendszerekben való alkalmazásának betiltása után DuPont és Honeywell fejlesztették ki az első hidro-fluor-olefint.

Transz-tetrafluor-propilén – R1234ze

A nullás ODP mellett mindössze 6-os globális felmelegedést növelő potenciállal rendelkezik, ezzel bőven a 2025-re előírt 150-es GWP alatt van. Jó hűtéstechnikai paraméterekkel bír, azok alapján az R134a helyettesítésére alkalmas, de volumetrikus hűtőkapacitása több mint 20%-kal alacsonyabb az R134a-nál és az R1234yf-nél. Folyadékhűtőkben, valamint magasabb hőmérsékleten alkalmazzák, mert az alacsonyabb elpárolgási hőmérsékleteken a forráspontja (-19 °C) jelentősen korlátozza használatát. Nem mérgező (bár nagyobb koncentrációban belélegezve eszméletvesztést okozhat), és kevéssé gyúlékony. Várhatóan a folyadékhűtők és a hőszivattyúk hosszú távú hűtőközege lesz. Jelenlegi nagy hátránya a meglehetősen magas ár, remélhetően csökkenni fog az elkövetkező évek folyamán és akkor valóban a 21. század hűtőközege lehet.

R1234yf

Ez egy alacsony GWP értékű alternatívája az R134a-nak, melynek termodinamikai jellemzői hasonlítanak az R134a-ra és felhasználható a mobil klímákban.

Az R1234yf és az R1234ze emellett gyakran használt alapkomponens a HFO/HFC keverékekben.