Klórmentes hűtőközegkeverékek

Új berendezésekben a korábbi, klórtartalmú hűtőközegek helyett alkalmazható, az ózonpajzsot nem károsító, az üvegházhatást elfogadható mértékben növelő blendek. Kenőanyaguk észterolaj vagy polialkilén-glikol alapú olaj lehet.  A legismertebbek jellemző tulajdonságait ismertetjük a következőkben.

R404A keverék

Nagynyomású hűtőközeg keverék, R125, R143a és R134a elegye. Hőmérsékletcsúszása olyan kicsi, hogy a gyakorlatban egyanyagúként viselkedő közegnek tekinthető. Kémiailag stabil, és bár az R134a mérsékelten tűzveszélyes, a keverék nem éghető. Nyílt lánggal, izzó felülettel azonban nem érintkezhet a bomlástermékek mérgező hatása miatt. A keverék maga nem mérgező, viszont a levegőnél nehezebb, oxigénhiányt okozhat, ha összegyűlik a helyiségek alsó részeiben. Szivárgását speciális detektorral lehet kimutatni. Észterolaj a megfelelő kenőanyag az alkalmazásához, azonban magas víztartalom esetén a villamos szigetelőanyagokat károsíthatja. Nagy kompressziótűrése alapján kereskedelmi és ipari hűtésben használják, nagy áruházakban, hűtött raktárakban, hűtőkamionoknál. Az R502 kiváltó klórmentes közege.

R407C keverék

Összetevői az R32, az R125 és az R134a jelű hűtőközegek. Zeotrop blend, a hőmérsékletcsúszása jelentős, ezért nehezebben kezelhető és a hűtőberendezésekbe csak folyadékállapotban szabad betölteni. Tulajdonságai az R22-höz hasonlók, a helyettesítés viszonylag kis átalakítással megoldható, de teljesítménycsökkenéssel kell számolni. Kémiailag stabil, nem mérgező és nem éghető (annak ellenére, hogy az R32-es komponens önmagában az). A tömítetlenség kimutatására itt is erre a célra kifejlesztett készülék szolgál. Észter bázisú olajokban oldható, de a nedvességtartalomra ügyelni kell, nedvességszűrőt kell használni. Klímarendszerekben használható, magas elpárolgási hőmérséklettartományban. 

R410A keverék

Fele-fele arányban R32-es és R125-ös közegekből álló keverék. Glide-ja elhanyagolhatóan kicsi, azeotrop elegynek tekinthető. Kedvező tulajdonsága, hogy volumetrikus hőelvonása nagy, elpárolgási és kondenzációs hőátbocsátási tényezője is nagyobb az előző két keverékénél. A három közül az R410A igényli a legkisebb kompresszorméretet. Kifejezetten nagynyomású hűtőközeg, ezért alkalmazása a szerkezeti elemek tekintetében fokozott szilárdsági követelményeket jelent. Kémiailag stabil. Nem éghető, de tűz esetén lebomlik, és egészségkárosító gázok keletkezhetnek. Nem mérgező, de nagyobb koncentrációban rosszullétet okoz. A levegőnél nehezebb, szivárgás esetén összegyűlhet az alsó szinteken. Észter bázisú kenőanyagokkal használható. Előnyös tulajdonságainak köszönhetően a klímatechnikában új berendezések esetén hosszú távú hűtőközegnek tekinthető.