Halogénezett szénhidrogén keverékek

A környezetkárosító hűtőközegek kiváltása más anyagokkal nem egyszerű feladat. Részben a felhasználási lehetőségek széles skálája miatt, részben pedig azért, mert a klórmentes hűtőközegek kenőanyagaként használt ásványi olajat szinte teljes mennyiségében el kell távolítani, hiszen az a klórmentes közegekhez nem használható, és a helyére észterolajat kell tölteni. A probléma megoldására olyan keverékeket kellett előállítani, melyek drop-in eljárással betölthetők. Az így kifejlesztett blendeket három csoportban tárgyaljuk: szervizkeverékek régi hűtőberendezések további működtetéséhez, klórmentes hűtőkeverékek új berendezésekhez és drop-in blendek.

Szervizkeverékek

Amennyiben egy hűtőberendezés meghibásodik, javítási célra 2004 májusa óta nem lehet R22-t vagy R502-t használni. Viszont sok ilyen készülék még hosszan működőképes marad, ha egy más, környezetkímélőbb, ásványi olajokkal megfelelően oldódó hűtőközegkeverékkel történik a szerviz. 2015-ig az R22-nek HFC közegekkel alkotott keverékei alkalmasak voltak e célra.

R401A keverék

Rövid távú megoldás volt a fent leírt problémára, hiszen gyártani 2010-ig, szervizcélra használni még öt évig lehetett. Az R12 drop-in helyettesítője volt. R22-ből, R152a-ból és R125-ből álló zeotrop keverék. Csak folyadékállapotban tölthető a hűtőberendezésekbe. ODP-je közel nulla, GWP-je nem túlságosan magas, ezért ökológiailag elfogadhatóbb, mint a tiszta R22. Kenőanyaga ásványolaj-alkilbenzol keverék. Elég nagy a zeotróp blendekre jellemző hőmérsékletcsúszása, alkalmazásánál ezt figyelembe kell venni. Az R401A-t -20 fok feletti, a vele azonos összetevőkből más arányban előállított R401B-t -23 fok alatti hűtési tartományban célszerű használni.

R402A keverék

Az R22 és az R125 mellett kis mennyiségű propánt tartalmaz. Közel azeotrop viselkedésű, csúszása kicsi, ásványolaj-alkilbenzol keverékben jól oldódik. Az R502 kiváltására használták, akárcsak az R402B jelű, azonos alkotó közegekből álló társát. 

Klórmentes drop-in keverékek

Szervizcélra alkalmazható, a klórtartalmú hűtőközeg-keverékekkel ellentétben hosszú távon is használható blendek. Néhány százalékban szénhidrogént tartalmaznak, ez biztosítja az ásványolaj kenőanyag oldását az azonnali helyettesítés érdekében, ugyanakkor a kis mennyiség miatt nem teszi őket tűzveszélyessé.

R413A keverék

Közel 90%-ban R134-ből áll, annak kiegészítői az R218 és az R600a jelű hűtőközegek. Zeotrop keverék, hőmérsékletcsúszása viszonylag nagy. Az R12 kiváltására alkalmazható.

R417A keverék

Szintén zeotróp blend, csak folyadék állapotban szabad a berendezésekbe tölteni. Csaknem fele-fele arányban R125-ből és R134a-ból tevődik össze, a drop-in felhasználhatóságát az R600 jelű közegnek köszönheti. Az R22 hosszú távú helyettesítője.