Teljesen halogénezett hűtőközegek (CFC)

Ezekben a szénhidrogén-származékokban minden hidrogénatomot halogénatom helyettesít. Gyártásukat, forgalmazásukat betiltották már, ezért csak említés szintjén írunk ide néhány képviselőt közülük. Az R11-es jelű halogénezett szénhidrogén kiváló tulajdonságokkal bírt, magas forráspontjának köszönhetően kisnyomású hűtőközegként a klimatizálásban használták. Nagynyomású hűtéshez az R23 jelű CFC volt a megfelelő, keverékekben az R115-öt és az R125-öt használták gyakran, fagyasztási célokra pedig az R502-es (R22-ből és R115-ből álló) keverék szolgált. Legjelentősebb képviselőjük a korábban már említett R12, ami a háztartási hűtők kizárólagos hűtőközege volt.

Difluor-diklór-metán – R12

Nagyon jó volumetrikus hőelvonású hűtőközeg. Nem mérgező, de a levegőnél nehezebb volta miatt figyelni kell a szellőztetés biztosítására. Nem gyúlékony, biztonságos anyag. Kémiailag stabil, a szerkezeti anyagokon nem okoz korróziót és általában a műanyagokat sem károsítja. Környezetkárosító hatása azonban jelentős, az ózonréteget veszélyeztető hatása, ODP-je 1-es, a globális felmelegedés növelését jelző GWP-je kiugróan magas. Kiváltásának alternatíváit a későbbiekben fogjuk tárgyalni.

R502 keverék

Az azeotróp egy elegy, mely alkotói az R22 jelű (a HCFC közegek között ismertetésre kerülő) hűtőközeg és az R115-ös, klórtartalmú - és ezért ózonkárosító - közeg közel fele-fele arányban. Nagy a kompressziótűrése, ezért mélyhűtő berendezések kiváló hűtőközege volt, de környezetkárosító hatása miatt már 2001-ben a tiltott hűtőközegek közé került.