Merített elpárologtató
Abban az esetben, ha a hűtendő folyadék (víz, sólé vagy egyéb, kisdermedési hőmérsékletű folyadék) hőszigetelt, nyitott tartályban van, merített elpárologtatót használnak. Ez egy, a tartályba helyezett csőspirál vagy csőkígyó. Hátránya, hogy a cső belül nehezen tisztítható, és aránylag nagy a helyszükséglete a felülethez viszonyítva, valamint, hogy hőátadása gyenge, mert a csőkígyót körülvevő folyadék csak igen lassan áramlik. A merített elpárologtató lehet száraz és elárasztott rendszerű is. Az elárasztott rendszerű elpárologtatók két jól használható típusa a meredekcsöves és a hajtűcsöves elpárologtató. Az előbbinek kedvezőbb a hőátbocsátási tényezője, az utóbbi pedig kevésbé érzékeny a hirtelen hőmérsékletváltozásokra. A hőátadás javítása és a folyadék egyenletes hőmérséklet-eloszlása érdekében a hűtött folyadékot mozgatni érdemes, ennek eszköze a tartályban elhelyezett keverőszelep.