Nyalábcsöves elpárologtató

A folyadékot hűtő elpárologtatók egyik jellegzetes típusa a csőköteges, vagy más néven nyalábcsöves konstrukció.

A 3.2.10. ábra egy nyalábcsöves elpárologtatót mutat be.

3.2.10. ábra. Nyalábcsöves elpárologtató

Hűtési céltól függően száraz és elárasztott kivitelben is készülhet. A száraz rendszerű elpárologtatóknál a hűtőközeg acélból vagy rézből készült csőjáratokban, a hőt leadó folyadék az acél köpeny és a csövek közötti térben áramlik. A csöveket a köpeny végfalába hengerlik, rögzítésük biztosítására gyakran hegesztést is alkalmaznak. A csövek megszabott osztásban (háromszög, négyzet vagy akár hexagonális csőkiosztás) tömören illeszkedve helyezkednek el a csőfalban. A hőátadási tényező megfelelő értékének eléréséhez szükséges 0,5-0,8 m/s áramlási sebesség a beépített terelőlemezekkel állítható be.

tube_lg

3.2.11. ábra. Csőköteges elpárologtató

3.2.12. ábra. Csőköteges elpárologtató szerkezeti rajza

Elárasztott rendszerű elpárologtatóra láthatunk példát a 3.2.13. ábrán. Ezeknél az elpárologtatóknál a hőt leadó folyadék a csövekben halad. Több járatban is áthalad a készüléken, mert a fenekekben úgynevezett fordítókamrák vannak kialakítva. A folyadékoldali járatok számát ennél a kialakításnál is a megfelelő hőátadási tényezőhöz szükséges (1,5 m/s-nál kisebb) áramlási sebesség határozza meg. Természetesen a sebesség megválasztásakor tekintetbe kell venni a nyomásveszteség következtében jelentkező szivattyúzási teljesítményszükségletet is. A hűtőközeg a csövek és a köpeny közötti térbe kerül, a csövek külső felületén párolog el. Amennyiben a hűtőközeg oldja az olajat, a sima helyett bordáscsöveket célszerű alkalmazni. Az elárasztott rendszerű elpárologtatókat nagyobb hűtőberendezésekbe vagy hőszivattyúkba építik be.

3.2.13. ábra. Elárasztott rendszerű kialakítás

Általánosságban elmondható, hogy a csőköteges elpárologtatóknál Dt=5-6 K átlagos hőmérsékletkülönbség esetén a hőáramsűrűség q=2900-4800 W/m2, és a hőátbocsátási tényező 400-800 W/m2 K közötti érték. Megjegyzendő még, hogy a konkrét konstrukcióknál gondoskodni kell a hűtött folyadék minősége szerint szükséges tisztítás, leürítés és légtelenítés egyszerű és biztos lehetőségéről is.