Forgólapátos kompresszorok

A forgólapátos kompresszorokat (szokták cellás kompresszornak is nevezni) a hűtő- és hőszivattyús technika mélyelpárolgási hőmérséklet esetén, illetve a vákuumtechnikában is alkalmazzák. Általában 2, 4, 6, 8 cellás változatai léteznek, a cellák száma mindig páros, hogy a tömegkiegyenlítést biztosítsa. A nyomáskülönbség növekedésével érdemes a lapátok számát növelni, de a helyigényt is figyelembe kell venni.

A forgólapátos kompresszor működésmódja

Működési elvének megértéséhez a 3.1.14. ábra adhat segítséget. Az ábrán jól látható, hogy a hengerben levő forgattyú (rotor) középvonala (egyben forgástengelye) nem esik egybe a henger középvonalával. A rotor és a henger közötti teret a rotorban elhelyezett mozgó záróelemek a centrifugális erő hatására nekifeszülve a henger palástjának több térrésze, cellára osztják. Ennek az az előnye, hogy a záróéleknek kisebb nyomáskülönbség ellenében kell tömör zárást biztosítaniuk.

1. henger; 2. dugattyú; 3. tengely; 4. lamella

3.1.14. ábra. A forgólapátos kompresszor elvi működése

Szívószelepre nincsen szükség, de a nyomóoldalon visszacsapó szelepet építenek be, hogy a visszaáramlást és visszafelé forgást akadályozzák meg. A forgólapátos kompresszorokat a résveszteségek korlátai miatt csak Vgeo= 100m3/h-nál nagyobb térfogat szállítással gyártják, nyitott kivitelben, közvetlen hajtással. Olyan gépekben alkalmazható jól, melyeknél az üzemi nyomásviszony változása nem jelentős. A létesített nyomáskülönbség 3 - 4 bar.

A cellás kompresszorok kedvező tulajdonsága a kevés alkatrész, a kis tömeg és helyigény, a jó kiegyensúlyozhatóság, valamint a lamellák működésének köszönhető automatikus tehermentes indulás.

Nehézséget okozhat a lamella kenésének és hűtésének megoldása, ennek megoldása érdekében túlolajozást alkalmaznak. Az intenzív olajozás biztosításához nagyteljesítményű olajszivattyúra, a kompresszor nyomócsonkja utáni olajleválasztóra és olajvisszahűtőre van szükség.

Forgólapátos kompresszorok szabályozása

A teljesítményszabályozását külső módszerekkel, szívóoldali fojtással és megkerülő (by-pass) technikával oldják meg.