Gördülődugattyús kompresszorok

Régóta alkalmazott kompresszortípus, korábban elsősorban háztartási hűtők kompresszoraként volt használatos.  Kifogástalan megmunkálást igényelnek, ezért előállításuk csak sorozatgyártásban gazdaságos. Kis egységteljesítményű, hermetikus kompresszorként a hűtő- és hőszivattyú rendszerekben alkalmazzák.

A gördülődugattyús kompresszor működésmódja

A gördülődugattyús kompresszorok működését a 3.1.13. ábra szemlélteti. A hengerpaláston legördülő dugattyú és a felületének állandóan nekifeszülő, a hengerben elhelyezett – alternáló mozgást végző – záróelem a henger és a benne legördülő hengeres dugattyú közötti teret két térrészre osztja. Az egyik a dugattyú mozgásakor csökkenő (sarló alakú) nyomó-, a másik az ugyanakkor növekvő szívótér.

A munkaciklus két teljes fordulatot igényel.

1. henger; 2. gördülődugattyú; 3. excenter; 4. főtengely; 5. elválasztó tolattyú; 6. rugó; 7. visszacsapó szelep

3.1.13. ábra. gördülődugattyús kompresszor elvi működése

Előnyei az alternáló dugattyús kompresszorral szemben, hogy egyszerűbb a szerkezete, kevesebb az alkatész, kisebb a tömege és a helyigénye, jobban kiegyensúlyozható, ezért rezgésmentesebben üzemel és csendesebb. Komfort klímákban is alkalmazható, a fordulatszáma 3000f/min fölé növelhető. Működésében a legnagyobb eltérés az alternáló dugattyús rendszerhez képest az, hogy nincs szívószelepe, ezáltal káros tere és károstér-visszexpanziója sem. Ez csökkenti az áramlási veszteségeket és megnöveli a hatásfokot. Nyomószelep helyett csak visszacsapó szelep található, energetika megfontolásokból. Hermetikus kivitelben készül, de jó kiegyensúlyozhatóságának köszönhetően a kompresszort nem kell rugókra állítani, a burkolatra lehet rögzíteni. Ezáltal – a motor állórészét a hengeres burkolatba préselve – a motor keletkező hőjét nem az olaj közvetíti, hanem közvetlenül a környezetnek adódik át. A szívócső a hengerhez csatlakozik és a burkolaton belüli tér nyomóoldali nyomás alá kerül, ezáltal olajleválasztóként is működik.

Hátrányaként meg lehet említeni a tömítések miatti méretpontos és kiváló minőségű megmunkálási igényt, valamint a nagyobb mennyiségű kenőolaj szükségességét.

Gördülődugattyús kompresszorok szabályozása

A teljesítményszabályozása elsősorban fordulatszám szabályozással, inverteres frekvenciaszabályozással működik. Kéthengeres kivitelnél a közös tengelyen egymás alatt két gördülődugattyús egység dolgozik. A hengereket by-pass vezeték köti össze, amelybe mágnesszelep van építve. Teljes záráskor a két henger egymástól elválasztva, mint két független kompresszor, párhuzamosan üzemel. Az 50%-os szállítást a szelep nyitásával lehet elérni. Ekkor a dugattyúk egy teljes munkaciklus alatt, csak a sarló alakú tér 50%-át kitevő hengertérfogatot szállítanak a nyomótérbe.