Szerves közvetítőközegek

Vizes alkohololdatok

A víz fizikai tulajdonságait nemcsak sók, hanem szerves vegyületek hozzáadásával is befolyásolhatjuk, tovább csökkentve az eutektikus hőmérsékletet. A felhasznált szerves anyagok lehetnek alkoholok, mint például a metanol és az etanol, a glikolok vagy a glicerin. Oldataik nem korrozívak, de oxigén hatására szerves savak képződhetnek belőlük, emiatt itt is ajánlatos inhibitorokat használni.

Monoetilén-glikol

A vizes alkohololdatok egyik legelterjedtebb képviselője. Előnye, hogy nem költséges az előállítása, kedvező a fagyáspontja, viszkozitása, hőátadása, nem maró és nem is gyúlékony. Hátránya, hogy nem biztonságos, mérgező, és a megsemmisítése költséges.

Monopropilén-glikol

Szintén alacsony fagyáspontú, de abszolút biztonságos közvetítőközeg. Nem gyúlékony, nem maró hatású, nem mérgező. Élelmiszer- és gyógyszeripar területén is felhasználható. Hátránya a nagyobb viszkozitás és a drága megsemmisítés.

Érdemes megemlítenünk még a szénhidrogén vegyületeket, melyek tisztán és keverékek formájában is alkalmazhatók közvetítőközegként. Nem jelentenek ideális megoldást, hiszen éghetőek és fajhőjük jóval alacsonyabb, mint a vízé. Kedvező tulajdonságokkal a klórtartalmú szénhidrogének rendelkeznek, de a hasonló hűtőközegekkel együtt mára már ezek is betiltásra kerültek. Élelmiszeripari alkalmazásra a szilikonolajok is használhatók, mert nagyon alacsony fagyáspontúak és nem mérgezőek. Előállítási költségük viszont igen magas. Ugyancsak költséges megoldás az úgynevezett folyékony jég, ami úgy készül, hogy egy folyadékba (például alkoholos, sós oldatok) folyamatosan jégkristályokat kevernek. Hűtéskor a rendszer a folyékony jég olvadáshőjét hasznosítja. Előnye, hogy kevesebb közvetítőközeget kell szállítani, magasabb hőmérséklettel használható és hidegtárolásra is alkalmas.

Bio PDO bázisú közvetítőközeg

A környezetvédelmi szempontok biztosítása érdekében fejlesztették ki az úgynevezett bio közvetítőközegeket. Ezek napjainkban már kereskedelmi forgalomban is kaphatók. Nemcsak hűtő- és klímarendszerekhez, hanem központi fűtéshez, felületfűtéshez és -hűtéshez, továbbá tűzoltó rendszerekhez is jól alkalmazhatók. Hatékonyan védik a szerkezeti elemeket a korróziótól, gátolják az iszapképződést. További előnyük, hogy fagyveszély ellen is kiválóan védenek. Viszkozitásuk a vízéhez hasonló.