Szervetlen közvetítőközegek
A víz, mint közvetítő folyadék
A vizet senkinek nem kell bemutatni. Számtalan ismert felhasználási területe mellett hűtőrendszerek közvetítőközegeként is kiváló. Olcsó és a fent leírt követelményeknek teljes mértékben megfelel. Fagypont feletti alkalmazási területen igen jó hőhordozó.
Sóoldatok
A víz fagyáspontja jelentősen csökkenthető, ha különböző sókat oldunk benne. Ilyen só lehet a nátrium, a magnézium és a kalcium kloridja, vagy a kálium-karbonát. Az oldatok összetételét annak tudatában érdemes megválasztani, hogy minden oldat esetében létezik a legalacsonyabb dermedési hőmérséklet, az úgynevezett eutektikus hőmérséklet, ami adott összetételhez, az eutektikus tömegarányhoz tartozik. Az ennél alacsonyabb vagy magasabb sótartalom egyformán a dermedéspont növekedését okozza. A szervetlen sóoldatok legkisebb dermedési hőmérséklete akár a -50 fokot is elérheti. Az alacsony fagyáspont mellett nagy előnyük az, hogy kicsi a viszkozitásuk, biztonságosak, nem gyúlékonyak, nem mérgezőek, ezért az élelmiszeriparban is felhasználhatók. Hátrányuk, hogy nem mindig kompatibilisek a szerkezeti anyagokkal. A klórtartalmúak többé-kevésbé korrozív hatásúak, kémhatásukat adalékanyagok segítségével szükséges beállítani és később is rendszeresen ellenőrizni, korrigálni kell.