Csőköteges kondenzátor

A közepes és nagyteljesítményre általánosan elterjedt a fekvő elrendezésű csőköteges (nyalábcsöves) kondenzátorok alkalmazása (3.3.7. ábra)

3.3.7. ábra. Csőköteges kondenzátor

Ahogy az ábrán is látható, a víz a csövekben áramlik, a hűtőközeg a csövek és a köpeny közötti térben foglal helyet. A csövek külső felületén képződött kondenzátum onnan lecsorogva a köpeny aljára kerül, ahonnan távozik. A beépített hőátadó felület jó kihasználása érdekében a képződött kondenzátum folyamatos elvezetéséről gondoskodni kell. A köpenytérben felgyülemlő kondenzátum elérve a csöveket, csökkenti a kondenzátor hőátadó felületét, ezzel a hőteljesítményét. Az ez esetben elérhető utóhűtés kismértékű és az is igen kedvezőtlen felületkihasználás mellett valósul meg. Meg kell említeni, hogy egyes kiviteleknél külön utóhűtés céljára kialakított szakasz is található.

A hőt felvevő víz egy vagy több úgynevezett járatban halad át a kondenzátoron. A 3.3.7. ábrán két járat látható. A járatok számától függően a beépített csövek különböző számban kapcsolhatók vízoldalon sorba, illetve párhuzamosan. Ez ad módot a vízoldali hőátadási tényező megfelelő értékének eléréséhez szükséges 1-1,5 m/s áramlási sebesség beállítására. Konstrukciója jó lehetőséget nyújt – a hűtőközegoldal megbontása nélkül – a vízoldali hőátadó felület mechanikai tisztítására is.