Kettőscsövű ellenáramú kondenzátor

Hőszivattyúknál alkalmazott kondenzátortípus a kettőscsövű ellenáramú kondenzátor. Ennél a típusnál a hűtővíz és a hűtőközeg ellenáramban halad: a víz a belső csőben alulról felfelé, a két cső közötti gyűrű keresztmetszetű térben felül bevezetett túlhevített gőz pedig lefelé. A köpenycső külső felületén keresztül a levegő is hozzájárul a kondenzációs hő elszállításához. A felépítése kismértékű utóhűtést biztosít, melynek megnövelésére nincs gazdaságos módszer.

3.3.3. ábra. Kettőscsövű kondenzátor kialakítása

Nagyobb hőteljesítményt lehet elérni több, hűtőközeg és vízoldalon sorba kapcsolt, kettőscsövű, illetve csoportcsöves egység alkalmazásával, ahogy a 3.3.4. ábrán láthatjuk.

3.3.4. ábra. Sorba kapcsolt kettőscsövű kondenzátor

E típus előnye, hogy jó a hőátadása, egyszerű a szerkezete, valamint a vízoldal könnyen, mechanikus úton tisztítható. Hátránya, hogy nagy a fajlagos anyagszükséglete, és nem kedvező az sem, hogy a felső részben képződött kondenzátum is az alsó egységeket terheli.

Néhány mondat erejéig térjünk még ki a hőszivattyús alkalmazások kondenzátoraira is! A hőszivattyúkban jellemzően kétfajta hőcserélőt alkalmaznak, gyakrabban a lemezes kivitelt, jóval kevesebbszer az úgynevezett koaxiális ellenáramú hőcserélőt. Hőátadási tényezője mindkettőnek megfelelő. A lemezes hőcserélő előnye a kedvezőbb ár, a koaxiális hőcserélő viszont nem érzékeny a szennyeződésekre, nem romlik a hatásfoka a szennyeződések lerakódása miatt, ezért hosszabb élettartamot, megbízhatóbb üzemet biztosíthat.

A 3.3.5. ábrán a hőszivattyúknál alkalmazható koaxiális hőcserélő látható.

3.3.5. ábra. Koaxiális hőcserélő

A kettős cső spirális alakba van összecsavarva. A magcső jó hatásfokú bordáscső, rendszerint külső-belső bordázattal ellátva, amely nagy fajlagos hőteljesítményt biztosít. A hőforrás (víz vagy fagyálló) közegoldalon csak kémiai úton tisztítható.

3.3.6. ábra. Koaxiális hőcserélő bordázott csövei

A tartály és a hőcserélő kiképzése miatt a bejutó szennyeződés leülepszik a tartály alján, ami nem zavarja a hőcserét, nem okoz dugulást vagy keresztmetszet- csökkenést. Egy koaxiális hőcserélő akár 10 év múlva is megfelelően képes ellátni a feladatát. Kis- és közepes teljesítményű berendezésekben használják leggyakrabban.