Alternáló dugattyús kompresszorok szabályozása

A bevezető fejezetben néhány mondattal utaltunk már arra, hogy a hűtőberendezések gazdaságos és hosszútávú működtetése, a hűtési igényhez való igazítása megköveteli a hűtőteljesítmény szabályozását. Ennek módjai röviden összefoglalva a következők:

1. A kompresszor hengereinek tehermentesítése

2. A kompresszor fordulatszámának módosítása

3. Szívó-nyomó nyomás értékének szabályozása

4. By-pass szabályozás

Ezek közül a kompresszor elemeivel függ össze a fordulatszám-szabályozás (állásos vagy fokozatmentes), a hengerek tehermentesítése és a visszaáramoltatással történő szabályozás.

Az állásos fordulatszám-szabályozás vagy más néven megszakításos üzem egyszerűen alkalmazható kisebb gépek esetén. Nagyobb berendezések esetén is használják, de ott a túl gyakori ki-bekapcsolás elkerülése érdekében automatikus indítási késleltetést kell alkalmazni. Párhuzamosan kapcsolt gépek, csoportaggregátok működtetésénél ugyanezen okból oda kell figyelni a gépnagyság és a kapcsolási sorrend helyes megválasztására.

A fokozatmentes szabályozás alternáló dugattyús kompresszorok esetén akkor alkalmazható, ha a névlegesnél kisebb fordulatszámon is biztosított a gép olajozása és a motor hűtése. Jó hatásfokú, de költséges szabályozási mód nyitott kompresszorok és direkt szívású félhermetikus kompresszorok esetében.

A visszaáramoltatást a szívószelep kitámasztásával lehet megoldani, az adott henger szállítását megszüntetve. Ezáltal a hengerszámnak megfelelő fokozatban állásos szabályozást lehet megvalósítani és a gép tehermentesen indítható, ha az összes hengert kiiktatjuk. Többhengeres váltakozó áramú kompresszoroknál alkalmazott módszer.

A szívócsatorna elzárása szintén a hengereket tehermentesíti. Állásos szabályozás megvalósítására alkalmazható módszer, nagyon jó hatásfokkal működik olyan berendezéseknél, ahol külön szívócsatorna vezet minden hengerhez, amit szabályozni kívánunk. A gép tehermentes indítására is lehetőséget ad.