Hosszú távú helyettesítés

Az R22-höz nagyon hasonló hűtőtechnikai tulajdonságokat találunk az R407C blend esetében, ezért folyadékhűtők és klímaberendezések átállítására ez a közeg alkalmas lehet. Az eljárás viszont retrofit jellegű, többszöri olajcserét igényel, így költséges és munkaigényes, de félhermetikus rendszereknél megoldható. Olyan rendszereknél azonban, melyek esetében hermetikus kompresszor van beépítve forrasztásos csatlakozásokkal, nem alkalmazható (ilyenek például a split komfort léghűtők).

-10 és +10 fok közötti hőmérséklettartományban az R134a jellemzői is közel vannak az R22 tulajdonságaihoz, ezért kereskedelmi hűtőkben az R22 kiváltására ez a közeg is alkalmas lehet. Előfordul, hogy komfort klímaberendezésekben is R134a-ra cserélik a környezetkárosító hűtőközeget, bár az azonos teljesítmény eléréséhez jóval nagyobb töltetre, hőcserélőre, nagyobb átmérőjű vezetékekre van szükség.

Az R404A keverék csúszása kicsi, jól kezelhető. Jó kompressziótűrése fagyasztók, hűtőkamrák berendezéseinél való alkalmazását teszi lehetővé. Bár az ODP-je nulla, jelentős globális felmelegedést növelő hatással bír, GWP-je 2500 feletti. Így már a közeljövő környezetvédelmi szabályozásának sem felel meg, semmiképpen nem nevezhetjük a jövő hűtőközegének.

Az R410A kedvező tulajdonságokkal rendelkező keverék, aminek előnyös tulajdonsága az is, hogy kicsi, könnyen kezelhető a hőmérsékletcsúszása. Az R22-nél nagyobb hatékonyságot biztosít a berendezéseknek, viszont ehhez nagyobb nyomás szükséges, ezért csak új berendezéseknél alkalmazható. Dugattyús és spirálkompresszorok esetében nagyon jó választás az R22 kiváltására. Kereskedelmi hűtőkben, légkondicionálókban, hőszivattyús berendezésekben alkalmazzák.

Ezekkel a hűtőközegekkel és hűtőközegkeverékekkel a klórmentességet biztosítani lehet, ennek következtében az ózonpajzs védelme megvalósul. Ugyanakkor az üvegházhatást ezek is növelik, így a 2020-ra, aztán 2022-re előírt egyre szigorúbb szabályozásnak nem felelnek meg. A "hosszú távú kiváltó közeg" megnevezés így tévesnek bizonyul, ezek az anyagok is helyettesítésre szorulnak. Az R404a közeget R407F jelűvel, az R134a-t az R450A jelűvel, az R410A-t pedig az R447A jelűvel helyettesíthetjük a közeljövőben. Előtérbe kerülnek a természetes hűtőközegek mellett az R32 és a HFO, valamint ezek keverékéből álló hűtőközegek, melyeknek GWP-je megfelelően alacsony tud lenni, bár megjegyzendő, hogy az R32 egynemű anyagként a 2500 alatti és a 750 alatti GWP-t igen, de a 150-nél kisebbet nem tudja teljesíteni.