Segédenergiával működő szabályozók

Ezek a szabályozók a beavatkozási folyamatban külső energiát, például villamos energiát, vagy a hűtőközeg, olaj energiáját veszik igénybe. Úgy működnek, hogy egy segédenergia nélküli vagy elektronikus szabályozó beavatkozásával vezérli a segédenergia-áramot, amivel egy végrehajtó motor (más néven szervomotor) működteti a beavatkozó szervet. A szabályozót és a szervomotort gyakran egybeépítik, de nagyobb teljesítmények esetén jobban alkalmazható a főszelep és a hozzákapcsolható segédenergia-kapcsolók, az úgynevezett pilotok által alkotott rendszer. A hűtőrendszerek beavatkozó szervei általában nagyobb szelepek, melyek a gáz- vagy folyadékáram szabályozására alkalmasak, ritkábban tolattyúk vagy egyéb szerkezetek.

Főszelep

Szervomotorral működtetett, segédenergiaként a hűtőközegáramot felhasználó szelep, melynek alkalmazása egy pilot beépítését is igényli. A pilotszelep szabályozási jellege határozza meg a szabályozóberendezés szabályozási viselkedését, működését a főszelepével megfelelően össze kell hangolni. A főszelephez gyakran több, különböző feladatot ellátó pilotot is lehet csatlakoztatni. Ez a rendszer széles körben, minden hűtőközeghez alkalmazható. Kiválasztásához ismerni kell a várható tömegáramot, a szelep megengedhető maximális üzemi nyomásesését, mert a túlméretezés lengéseket okoz és veszélyezteti a szabályozás stabilitását.

Villamos működtetésű szelep

Villamos működtetésű szabályozók a mágnesszelepek, amiknek működésével az elzárószelepek tárgyalásánál már foglalkoztunk. Ezek általában kétállású szabályozók, számtalan típussal rendelkeznek a hűtéstechnikai igények kiszolgálására. A mágneses működtetésű folytonos szabályozószelepek és a motorszelepek tartoznak még ide.