Elektromos betáp pontatlan méretezése

A rendszer működését illetően szintén nagyon fontos, hogy megfelelő legyen a villamos betáplálása és biztosítása. A névleges áram- és teljesítményfelvételre méretezett hálózat hamar meghibásodhat, ugyanis bizonyos üzemállapotokban (pl. olaj visszahordás) ettől jelentősen nagyobb értékek is felléphetnek.

Gyakran előforduló kivitelezési hibák


-      Y idomok nem megfelelő elhelyezése

Az Y idomok nem megfelelő elhelyezése a hűtőközeg egyenetlen áramlását okozhatja, aminek a következménye teljesítménycsökkenés lehet a beltéri egységeknél.

·         A nitrogén gázzal történő forrasztás elhanyagolása

Ennek elmulasztása súlyos következményekkel járhat. A magas hőmérséklet hatására oxigén jelenléte mellett a csövekben olyan égéstermékek képződhetnek, melyek később a kompresszorig eljutva működésképtelenné tehetik azt.

·         Csővezetékek nem megfelelő rögzítése és tágulási líra elhagyása

Ebben az esetben a csővezetékek a hőtágulás következtében sérülhetnek, mivel az eltérő üzemállapotok között jelentősen széles tartományban változhat az áramló közeg hőmérséklete.

·         Kültéri egységek nem megfelelő kereten való elhelyezése

A berendezés és a hozzá csatlakozó csővezetékek a rezgések miatt elmozdulhatnak, sérülhetnek.

·         A rendszer hűtőközegének alultöltöttsége

Ha a rendszert az előírtnál kevesebb hűtőközeggel töltik fel, teljesítmény hiány adódhat, vagy alacsony nyomás hiba miatt leállhat.

·         Cseppvíz elvezetés nem megfelelő szintezése

A cseppvíz elvezetése egyaránt fontos a beltéri és kültéri egységeknél is. A beltéri egységeknél azért, hogy ne okozzon anyagi károkat a gép környezetében, a kültéri egységnél pedig azért, hogy télen a cseppvíz megfagyva ne rontsa a gép teljesítményét, illetve ne okozzon károkat benne.

·         Rézcsövek nem megfelelő vágása és ledugózása

Ennek következtében sorja vagy fémforgács kerülhet a rendszerbe, ami a kompresszorhoz és egész érzékeny alkatrészekhez eljutva károsíthatja azokat. Ezen felül hűtőközeg szivárgást is okozhat.

·         A berendezések olyan elhelyezése, amely akadályozza a későbbi karbantartást

A rendszeres karbantartás nélkül üzemelő rendszerek élettartama jelentősen lecsökken.