Úszós szintszabályozók

Amint a nevük is mutatja, az érzékelőjük egy úszó, ami a folyadékszinttel együtt mozdul és egy áttétel révén mozgatja az átömlő keresztmetszetet módosító szeleptűt. A hűtőközegszintnek az elpárologtatóban az alapérték alá csökkenésekor nyit, e fölé emelkedésekor zár.

A kisnyomású úszós adagolószelep az elpárologtatót kellő mennyiségű folyadék állapotú hűtőközeggel látja el. Egyes konstrukcióknál a szintszabályozó és az elpárologtató közé beépítenek egy csillapító tartályt, ami a folyadékszint-lengéseket hivatott csökkenteni. Más esetekben ezt úgy oldják meg, hogy a hűtőközeget a tűszelep után egyenesen az elpárologtató folyadékleválasztó terébe vezetik.

Központi folyadékleválasztóval ellátott szivattyús hűtőberendezéseknél jól alkalmazható a nagynyomású úszós szintszabályozó. A berendezés nagynyomású oldalán, a kondenzátorban, vagy ha van, a folyadéktartályban levő folyadék szintjét tartja állandó értéken. A folyadékszint emelkedésekor nyit, a fölös mennyiséget elengedi a kisnyomású rész felé, süllyedésekor pedig zár.

Ezek az adagolók több kedvező tulajdonsággal is rendelkeznek:

Rendeltetésszerű működtetéskor csaknem a teljes hűtőközeg-mennyiség a kisnyomású oldalán található.

Nincs szükség nagynyomású folyadékgyűjtőre, egyszerűbb a berendezés.

Nincs szükség a folyadék utóhűtésére sem.

Meghibásodásakor sem okozhat folyadékütést.

Leálláskor a nyomás lassan kiegyenlítődik, ennek következtében az újraindulás könnyebb.