Az adagolók csoportosítása

A folyékony hűtőközeggel működő berendezések adagolóit két nagy csoportra oszthatjuk: az állandó és a változtatható keresztmetszetű adagolókra.

Az állandó keresztmetszetű adagolóknál az üzemi körülmények határozzák meg az átáramló hűtőközeg mennyiségét és a fojtás mértékét. Ide tartoznak például a fojtótárcsa, a spirális horony és a kondenzátor utáni hűtőközeg-vezetékbe épített egyéb nyomáscsökkentők. Háztartási hűtőknél, kisteljesítményű klímáknál és kereskedelmi hűtőberendezéseknél általánosan elterjedt a kapilláriscsövek használata adagolóként.

Köztes típusnak tekinthetjük a kézzel állítható szabályozószelepeket, hiszen ezek keresztmetszetét kézzel lehet változtatni, de üzemi viselkedésük alapján az állandó keresztmetszetű adagolók közé sorolandók.

A változó keresztmetszetű szabályozók szinte kivétel nélkül automatikus működésűek. Ha az adagolás az elpárologtató nyomásváltozásának hatására történik, akkor automatikus szabályozószelepről beszélünk. Termosztatikus expanziós szelepek esetében a fojtást az elpárologtatóból érkező gőz túlhevítettsége váltja ki. Az elpárologtató megfelelő folyadékszintjét az úszós szintszabályozók biztosítják.

A fejezet következő részében az adagolók különböző típusait fogjuk áttekinteni. Szóba kerül majd a kapilláriscső, az automatikus adagolószelep, a termosztatikus és az elektronikus adagolók, valamint a szintszabályozók.