Léghűtésű kondenzátorok

A természetes hűtőközeg ezeknél a készülékeknél a környezeti levegő, melynek hőmérséklete gyakrabban és nagyobb mértékben változik, mint a vízé. A szabályozást a levegő- vagy a hűtőközeg oldalon lehet megoldani, szükség esetén, mindkettőn egyszerre.

A levegőoldali szabályozás levegővel hűtött kondenzátorok esetében a légáram változtatásával kivitelezhető. Többventilátoros kondenzátoroknál az egyes ventilátorokat kondenzátornyomásról vezérelve kell működtetni. Ahogy a ventilátorok száma növekszik, úgy kell a kondenzátornyomás növekvő ingadozásával számolni. Ha az egyik ventilátor fordulatszámát szabályozzuk, a szállított légáram fokozatmentesen változtatható. Téli időszakban automatikusan működő zsaluval lehet védekezni túl nagy és alacsony hőmérsékletű légáram áthaladása ellen.

A hűtőközeg oldalon az aktív felület csökkentése ad lehetőséget a hőteljesítmény mérséklésére. A kondenzátum egy részének torlasztásos visszatartásával lehet ezt megoldani. Így a kondenzátummal kitöltött csövek már csak az utóhűtés biztosításában vesznek részt. Ennek a módszernek az alkalmazásához nagyobb hűtőközegtöltet szükséges és nagyobb folyadékgyűjtőt kell beépíteni.