Kültéri egység típusának kiválasztása

Ez egy összetett folyamat és a rendszer irányába való elvárások pontos ismeretét igényli. Tisztában kell lenni a kültéri egységek adottságaival, a rá csatlakozó beltéri egységek típusával, mennyiségével és a felhasználói igényekkel egyaránt.

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy előfordulhat-e olyan üzemállapot, mikor hűtési és fűtési igény egy időben jelentkezik egy rendszeren (7.41. ábra). Ez adódhat az épület tájolásából és hőtechnikai jellemzőiből (pl. nagy üveg felületek napos oldalon), a helyiségek különböző funkcióiból (pl. szerver terem, iroda, közlekedő stb.) és a beltérik típusaiból is (pl. használati melegvizet előállító egység). Ilyen összetett igényekre több gyártónak van már megoldása, ahol különböző hővisszanyerési megoldásoknak köszönhetően egyetlen kültéri egységgel kiszolgálható a többféle igény az épületen belül, sőt a hűtött terekből elvont hő hasznosítható a fűtési üzemben dolgozó egységeknél. Ez jelentősen javíthatja a hatékonyság mutatókat.

Szintén fontos kérdés, hogy a VRF/VRV rendszer kizárólagos hőforrásként üzemel-e egy épületben. Amennyiben minden fűtési igényt egyedül a hőszivattyúkkal szeretnénk ellátni, úgy kell méreteznünk a rendszerünket, hogy még a legalacsonyabb környezeti hőmérséklet mellet is képes legyen a megfelelő fűtési igény kiszolgálására, mert a legnagyobb teljesítményigényünk akkor lesz, amikor a környezeti hőmérséklet a legkedvezőtlenebb a berendezés számára. Szerencsére ma már több gyártó is akár -25°C környezeti hőmérsékletig pontos teljesítmény adatokkal tud szolgálni, és a kültéri egységek nagy biztonsággal üzemeltethetők ilyen időben is.

A fűtési üzem másik sarkalatos kérdése a kültéri egységek jégtelenítése. Ez elsősorban átmeneti időjárási viszonyokra jellemző, amikor a környezeti hőmérséklet még nincs fagypont alatt, viszont a relatív páratartalom magas, így a 0°C alatti hőcserélőkön ez a nedvesség lecsapódik és megfagy. Jelentős mennyiségű jég tud ilyenkor a gépen felhalmozódni, amit bizonyos időközönként el kell távolítania, ez idő alatt azonban egyáltalán nem, vagy csak részben tud fűtési teljesítményt biztosítani a beltérik felé. Ez speciális kültéri egységekkel, vagy több kisebb teljesítményű berendezés összekötésével kiküszöbölhető, ekkor ugyanis a leolvasztási ciklusokat úgy lehet ütemezni, hogy mindig csak egy gép essen ki az üzemből. Olyan gyártó is van, aki úgynevezett hő akkumulátort helyez a kültéri egységbe, ami hőforrásként szolgál a jégtelenítés alatt, majd a ciklus végeztével „újratöltődik”.