Az üzemeltetés és ellenőrzés

Az üzembehelyezést követően a hűtőberendezést a megrendelő vagy a megbízottja üzemelteti. Az üzemeltetés szempontjából többféle hűtőrendszert különböztethetünk meg, első a felügyelet nélküli automatikus üzemeltetés, a második lehetséges az időszakos ellenőrzést igénylő félautomatikus vagy automatikus, a harmadik az állandó felügyeletet igénylő félautomatikus vagy automatikus hűtőrendszer. Bármelyik rendszerről legyen is szó, a hűtőberendezés biztonságos működése, a hűtési feladat korrekt ellátása érdekében bizonyos ellenőrzésekre – a rendszer fajtájától, nagyságától függően – mindig szükség van. A felügyelet nélkül üzemelő automatikus berendezésnél az üzemeltető általában csak a hibakijelzést észleli és ki-, vagy bekapcsolja a berendezést, más feladata nincs. A berendezés megfelelő vagy nem megfelelő működését azzal érzékeli vagy ellenőrzi, hogy a hűtött rendszer hőfoka megfelelő-e vagy nem. Megfigyelhető a léghűtő deresedése, jegesedése, esetleges szennyeződés megjelenése a léghűtésű kondenzátor külső felületén. Észlelései alapján a szakszemélyzet közreműködését kérheti a hibák elhárítására. A legkorszerűbb, felügyelet nélkül üzemelő automatikus hűtőberendezések számítógéppel vezérelt elektronikus felügyeleti rendszerek ellenőrzése alatt működnek, amelyek a legfontosabb üzemi adatok folyamatos regisztrálása mellett lehetővé teszik a rendszer távellenőrzését, illetve üzemi paramétereinek akár távoli ellenőrző központból történő módosítását, megfelelő biztonsági kódok ismeretében.

Az időszakos ellenőrzés illetve felügyelet mellett üzemelő automatikus vagy félautomatikus berendezéseknél az üzemeltető már nem csak ellenőrzi, hanem esetlegesen be is avatkozik a hűtőrendszer működtetésébe. Fagyasztó készülék esetében a fogyasztott áru berakodása után a hűtőberendezést beindítja, aztán magára hagyja, ha a készülék félautomatikus, akkor a készülék a fagyasztás végén automatikusan kikapcsol. Hasonlóan működnek a feldolgozó üzemek érlelő és füstölő készülékeit kiszolgáló hűtőberendezések. Az üzemeltetést végzők ezeket a hűtőberendezéseket szükség szerint ki- vagy bekapcsolják, melyek bekapcsolás után automatikusan működnek. A kezelőszemélyzet ilyenkor az adott berendezés kezelésére betanított műszaki személyzet folyamatos ellenőrzési tevékenységet is ellát, üzemnaplót vezet, amelyben rögzítésre kerülnek a hűtőberendezés működésével kapcsolatos észrevételeik. Ellenőrzik az egyes berendezésrészeket, például az olajszintet a kompresszorokban, a léghűtő leolvasztó rendszerének működését, a léghűtésű kondenzátorok külső felületének elszennyeződését, a hűtő- és a közvetítőközeg, a hűtővízkör tömítettségét, a hűtőrendszerbe épített ventilátorokat, víz szivattyúkat, közvetítőközeg-szivattyúkat vagy a hűtőrendszer villamos berendezését. Az üzemeltető ilyen esetben is szakcéget, szakszemélyzetet vesz igénybe a hibajavítására.

Állandó felügyeletet a nagyipari, például az ammóniás hűtőberendezések igényelnek. Az ilyen berendezéseknél a kezelőszemélyzet hűtőgépkezelői szakvizsgával rendelkező szakszemélyzet és a kisegítőként betanított segédszemélyzetre van szükség. Előnyös, ha a kezelőszemélyzetből, vannak, akik rendelkeznek hűtőgép- illetve hűtőkompresszor-szerelői szakvizsgával. A személyzet ilyenkor nem csak működteti, hanem az esetleges hibákat is kijavítja. Rendszeresen ellenőrzi a hűtőrendszert, üzemnaplót vezet, amelyben tulajdonképpen naprakészen rögzíti a hűtőrendszer összes műszaki adatait. Tervszerűen ellátja a hűtőberendezés fő részei számára kötelezően előírt ellenőrzési feladatokat és elvégzi a szükséges szűrőtisztításokat, esetleges cseréket és az olajcseréket stb.

Irodalom a 7. fejezethez

[1] Hűtőberendezések és hőszivattyúk. Biztonsági és környezeti követelmények. MSZ EN 378-1: 2016

[2] Jakab Z.: Kompresszoros hűtés I., II. 2. javított kiadás. Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozók Szövetsége. Budapest, 2006.

[3] Láng L., Jakab Z.: Hűtéstechnika. Műszaki könyvkiadó, Budapest, 1984.

[4] ASHRAE Handbook- Fundamentals SI adition 2009.

[5] Ádám Béla, Büki Gergely, Maiyaleh Tarek: Geotermikus energia” Hőszivattyúzás”. Mérnöki Kamara Nonprofit Kft. Budapest, 2013.

[6] Dr. Jakab Zoltán: Háztartási hűtőbútorok és komfort léghűtők. Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozók Szövetsége és a Magyar Mediprint Szakkiadó Kft. közös kiadása Budapest, 2002.

[7] REAL Alternatives 4 LIFE learning programme