Beavatkozást igénylő szivárgáskeresési eljárások

Ezeknél a módszereknél egy indikátoranyagot juttatnak a készülékbe, mely a szivárgás helyét láthatóvá teszi.

Az egyik ilyen eljárás, amikor egy adalékanyagot juttatnak a hűtőrendszerbe, ami piros színnel jelzi a szivárgási helyet.

A másik módszernél fluoreszkáló adalékanyagot fecskendeznek a hűtőkörbe, ami UV lámpával megvilágítva zöldes színnel jelzi a szivárgás helyét, és ez látható is marad a javítás elvégzéséig. Hátránya, hogy nagyon világos környezetben nehezen észlelhető.

Nagy kiterjedésű rendszereknél és rosszul megvilágított helyeken jól alkalmazhatók az adalékanyagos módszerek, ám hátrányuk, hogy csak a szivárgás tényét és helyét jelzik, mértékét nem. Továbbá jó tudni, hogy a kompresszorgyártók nem ajánlják, tehát véleményük megkérdezése nélkül a festékanyag használata veszélyeztetheti a garanciát, ráadásul a molekulái fennakadhatnak a szárítószűrőn is, tönkretéve azt és téves eredményt adva a szivárgásvizsgálatnál.

A szivárgásvizsgálat módszerének kiválasztása tehát alapos megfontolást igényel, melynél figyelembe kell venni a megvizsgálandó hűtőberendezés típusát, méreteit, üzemeltetési feltételeit, a hűtőközeg fajtáját és tulajdonságait, valamint a vizsgálat helyszínét is.