Segédszerelvények

A hűtőberendezés segédszerelvényei között a különböző szűrőkkel, a nedvesség- és folyadékáramlás-jelzőkkel, a folyadékállás-mutatókkal, a rezgéselnyelőkkel és a kompenzátorokkal foglalkozunk.

Szennyezés-, nedvesség- és savszűrők

A szűrők a gyártás, üzembe helyezés és üzemeltetés, valamint a javítás során a berendezésbe kerülő idegen anyagok vándorlását és az általuk okozott üzemzavarokat akadályozzák meg.

Nedvesség- és savszűrők

A nedvesség- és savszűrők feladata a berendezésben levő hűtőközeg nedvességtartalmának a szabad nedvesség előfordulását kizáró szinten való tartása, az üzemelés közben keletkező savak megkötése. Ezek a szűrők fluorozott hűtőközeggel működő hűtőberendezéseknél használatosak. Ammóniás rendszereknél az alkalmazásuk nem indokolt, mivel a nedvesség 1-2%-os jelenléte még nem okoz problémát, ennél nagyobb mértékű nedvességtartalom eltávolítására pedig más megoldást alkalmaznak. A vízzel oldódó hűtőközeggel üzemelő hűtőrendszereknél előfordulhat, hogy a kompresszor kenőolajába is bekerül a nedvesség, kenési problémát okozva, ezért a nedvességszűrés itt kiemelt feladatot jelent.

3.5.2. ábra. Nedvességszűrő

A berendezésekben nedvesség maradhat vissza a gyártásból, szerelésből következően; nedvességet vihet be a rendszerbe az olaj és maga a hűtőközeg is, betöltésnél és javítás utáni töltés során is. Továbbá nedvességet visz be a berendezésbe kerülő környezeti levegő is. A különböző hűtőközeg folyadék-gőzfázisai telítési állapotban, a telítési hőmérséklettől függően, változó mennyiségű nedvességet tartanak oldott állapotban. Csökkenő hőmérséklet esetén a szabad víz az adagolónál 0oC alatt dugulást okoz, a hűtőközeg áramlása megszűnik; a freon hűtőközegek esetében fokozott korrózióveszélyt is jelent.

A szűrőanyagokkal kapcsolatos követelmények a következők:

·         sem a vízzel, sem a hűtőközeggel ne lépjen reakcióba

·         a szerkezeti anyagokat ne korrodálja

·         hatásukat olaj jelenléte ne módosítsa

·         ne legyen mérgező, a bőrt irritáló vagy maró

·         ne porlódjon

·         legyen könnyen beiktatható a rendszerbe.

Ezek alapján általában adszorpciós szárítóanyaggal működő szűrők használatosak, ilyenek a szilikagél (szilícium-dioxid), vagy a molekulaszűrőkben használt zeolitok (alkáli- és alkáliföldfém-alumínium szilikátok), amik a víz mellett a savmolekulák megkötésére is alkalmasak.

3.5.3. ábra. A szűrő keresztmetszete

Nedvesség- és savszűrők kiválasztásánál kiválasztási szempontot jelent a hűtőközeg fajtája és állapota, az elpárolgási és a kondenzációs hőmérséklet, a nyomásesés a szűrőn, valamint a hűtőberendezés összeállítási helye.

A nedvességszűrű folyadékáramba vagy gőzáramba is beépíthető, de a szokásos helye a folyadékvezeték.

Szennyezésszűrők

A szennyszűrő a berendezésben – különösen a nagyteljesítményű, helyszíni hűtőközegoldali szerelést is igénylő rendszereknél – előforduló szilárd szennyeződéseket fogja fel. A fojtószelep előtt a folyadék-, a kompresszor előtt a szívóvezetékbe való beépítése kis és nagy berendezésekben egyaránt indokolt. Anyaga sűrű szövésű sárgaréz vagy egyéb anyagú szitaszövet, nyitott, dugattyús vagy csavarkompresszoros rendszer esetén perforált acéllemez. Szabad áramlási keresztmetszete a csőkeresztmetszet 1,2 – 1,4 szerese. A szennyezésszűrők a hűtőrendszerbe be vannak építve, rendszeres tisztításukról nem szabad megfeledkezni.

Folyadékáramlás- és nedvességjelzők

Az adagolószelepek megfelelő működésének előfeltétele a folytonos folyadékáramlás. Ezt akadályozhatja hűtőközeghiány, dugulás, gőzképződés vagy a mágnesszelep hibás működése. A folyadékáramlást ezért időnként ellenőrizni kell, ennek eszköze az áramlásjelző, egyszerűbb nevén a nézőüveg.

A nézőüveget az adagolószelep előtt a folyadékvezetékbe telepítik, az adagoló előtti folyadék hűtőközeg mennyiségének megfelelőségét mutatja. A nézőüvegen jelentkező buborék hűtőközeghiányra utalnak.  A 3.5.4. ábrán látható, úgynevezett nedvesség-indikátoros vagy más néven víztartalomjelzős nézőüveg ezzel egy időben a nézőüvegben telepített szín-indikátor segítségével tájékoztatást ad a hűtőközeg víztartalmáról is.

3.5.4. ábra. Nedvesség-indikátorral ellátott nézőüveg

Folyadékállás-mutatók

A különböző edények, tartályok folyadékszintjének jelzésére szolgáló segédszerelvények. Egy vagy akár több nézőüveggel is felszerelhetők, így akár a folyadék egy-egy szintje, akár a teljes folyadékállás-tartomány ellenőrizhető a segítségükkel.

Rezgéselnyelők

Dugattyús kompresszorok, szivattyúk indítási löketeinek, üzemi rezgéseinek továbbterjedését akadályozó szerelvények. Szívó- és nyomóvezetékekbe, olajkiegyenlítő vezetékekbe építik be a flexibilis belső membráncsövet, amit szorítógyűrűvel rögzített védőfonattal látnak el.

Kompenzátorok

A kompenzátorok a csövek hőtágulásából fakadó problémákat, valamint a hűtési rendszerbe épített gépek, szivattyúk rezgésének felvételét előzik meg. Kiegyenlítik a csövekben fellépő feszültséget, a szerelés pontatlanságait, és csökkentik a zajszintet is. A kompresszor közelében a szívó- és a nyomóvezetékekbe építik be ezeket a fémből vagy gumiból készülő szerelvényeket.