Jegyzőkönyv típusok

A következőekben a képesített vállalkozás képesített alkalmazottja által rögzíthető jegyzőkönyvtípusok kerülnek bemutatásra.

1.                       Telepítési és adatmódosító jegyzőkönyv

A telepítési és adatmódosító jegyzőkönyv kitöltése szolgál az újonnan rögzített alkalmazások műszaki adatainak felvitelére, valamint a már meglévő műszaki adatok módosítására.

Az alkalmazás hermetikusan zárt voltát is a telepítési és adatmódosító jegyzőkönyv alapján lehet rögzíteni, valamint van lehetőség automatikus szivárgásészlelő rögzítésére is.

A legalább 500 tonna CO2-egyenértéknek megfelelő mennyiségű fluortartalmú üvegházhatású gázt tartalmazó helyhez kötött hűtőberendezések, helyhez kötött légkondicionáló berendezések, helyhez kötött hőszivattyúk és helyhez kötött tűzvédelmi berendezések esetén az alkalmazások üzemeltetőinek gondoskodniuk kell arról, hogy az alkalmazás fel legyen szerelve szivárgásészlelő rendszerrel, amely szivárgás esetén riasztja az üzemeltetőt vagy egy szervizelő vállalkozást. Ez a kötelezettség fennáll a 2017. január 1. napját követően telepített elektromos kapcsolóberendezések és szerves Rankine-ciklusok esetében is. Szivárgásészlelő rendszernek minősül a fluortartalmú üvegházhatású gázok szivárgását jelző, mechanikus, elektromos vagy elektronikus kalibrált készülék, amely szivárgás észlelésekor riasztja az üzemeltetőt. A szivárgásészlelő rendszer telepítése rendszeres (legalább hat-, illetve tizenkét havi) ellenőrzési kötelezettséget von maga után. 

2.                   Szivárgásvizsgálati jegyzőkönyv

Újonnan telepített alkalmazások esetén a beüzemelést követően szivárgásvizsgálatot kell végezni. A telepítést követően elvégzendő szivárgásvizsgálatok gyakoriságát az alkalmazásokban lévő hűtőközeg töltetmennyisége határozza meg.

Amennyiben az alkalmazásokra szivárgásészlelő rendszert szereltek fel, az megduplázza a szivárgásvizsgálat érvényességi idejét.

A szivárgásvizsgálatot a szivárgásvizsgálat érvényességi idején belül kell elvégezni. A szivárgásvizsgálat érvényességi ideje az alkalmazás szivárgásvizsgálata elvégzésének időpontjában fennálló műszaki adatokon alapul, ezért szivárgásvizsgálati gyakoriságot érintő beavatkozással egyidejűleg kötelező szivárgásvizsgálatot végezni.

Nem kell elvégezni a szivárgásvizsgálatot azon elektromos kapcsolóberendezések esetén, amelyek igazolt szivárgási mértéke a gyártó műszaki leírásában foglaltak szerint évente kevesebb, mint 0,1 %, és ennek megfelelően címkéztek fel, egy a nyomást és sűrűséget ellenőrző eszközzel vannak felszerelve, vagy 6 kg-nál kevesebb fluortartalmú üvegházhatású gázt tartalmaznak.

Amennyiben kijavították az alkalmazás szivárgását, az alkalmazás tulajdonosának, üzemeltetőjének gondoskodnia kell arról, hogy képesített személy a javítást követő egy hónapon belül ellenőrizze az alkalmazást annak megállapítása céljából, hogy a javítás eredményes volt-e. Erre vonatkozóan jegyzőkönyvet nem szükséges rögzíteni.

3.                   Klímagáz betöltési jegyzőkönyv

A jegyzőkönyv rögzítése során szükséges megadni, a hűtőközeg betöltés szerviz vagy beüzemelési céllal történik-e. A szerviz célú betöltés nem módosítja az alkalmazás töltetmennyiségét, míg ha a beüzemelés vagy átépítés lehetőségét választják, akkor annyival módosul az alkalmazás töltetmennyisége, amennyi gázzal feltöltjük az alkalmazást, vagy amennyit rátöltünk.

Klímagáz betöltése során figyelni kell arra, hogy a klímagáz mozgás is rögzítésre kerüljön. A képesített és a regisztrált vállalkozás nyilvántartást vezet a vásárolt, felhasznált, értékesített, visszanyert, újrahasznosított, regenerált, ártalmatlanított fluortartalmú üvegházhatású gáz típusonkénti és fajtánkénti mennyiségéről, amely adatokat a Klímagáz adatbázis klímagáz mozgás vezetésére szolgáló felületén (F-ÜHG raktár) is feltölti a változástól számított 8 napon belül.

Hűtőköröknél F-ÜHG közeg vesztesége miatti F-ÜHG közeg utántöltés, felhasználás csak a hűtőkör javítását és szivárgásvizsgálatát követően végezhető. 

4.                   Klímagáz lefejtési jegyzőkönyv

Ha a klímagázt tartalmazó alkalmazásból klímagáz került lefejtésre, klímagáz lefejtési jegyzőkönyvet kell rögzíteni. Tekintettel arra, hogy a klímagáz lefejtés is klímagáz mozgást jelent, ezt is rögzíteni kell a klímagáz mozgás vezetésére szolgáló felületen, amelyet a klímagáz lefejtési jegyzőkönyv segítségével is át lehet vezetni.

Az F-ÜHG közeget tartalmazó hűtőkörök töltetét minden, a hűtőkör megbontásával járó munkavégzés előtt a hűtőkör nem érintett részébe, vagy külön tartályba kell visszanyerni. A visszanyert közeg – amíg jogszabály nem tiltja – ugyanabba a hűtőkörbe a szükséges tisztítást követően visszatölthető vagy regenerálás után más hűtőkörben újrafelhasználható. Visszatöltés előtt a rendszer tömörségét ellenőrizni kell.

Amennyiben a klímagázt tartalmazó alkalmazást végérvényesen üzemen kívül helyezték (a későbbiek során sem kívánják használni) vagy az alkalmazásban lévő hűtőközeg elszivárgott, a jegyzőkönyv segítségével a töltetmennyiség „nullára” is módosítható. Ezeknek az esetköröknek a rögzítésére a telepítési és adatmódosító jegyzőkönyv nem használható. 

5.                   Kalorikus rendszer megbontásával járó munkavégzési jegyzőkönyv

Hűtőkörbe, kalorikus körbe történő, gázkezeléssel járó beavatkozás dokumentálásához ezt a jegyzőkönyvet kell rögzíteni.

A hűtőkör megbontásával járó szerelési munka során gondoskodni kell arról, hogy a hűtőkör megnyitott részei a lehető leggyorsabban – szükség esetén ideiglenes eszközökkel – gáztömören le legyenek zárva. A szerelés során minden átmeneti csatlakozásnak is gáztömörnek kell lennie.

6.                   Szivárgás bejelentő jegyzőkönyv

Szivárgás észlelése esetén ennek tényéről a képesített személy a szivárgás észlelését követő 8 napon belül szivárgás bejelentő jegyzőkönyv feltöltésével értesíti a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságot. Ennek elmaradása esetén az üzemeltető köteles azt a szivárgás észlelését követő 15 napon belül bejelenteni. Szivárgás bejelentő jegyzőkönyv kitöltéséhez külön jogosultság nem szükséges. Szivárgásészlelés esetén az üzemeltető haladéktalanul köteles intézkedni a szivárgás megszüntetéséről, felszámolásáról, az érintett berendezés javításáról. Amennyiben kijavították az alkalmazás szivárgását, az üzemeltetőnek gondoskodnia kell arról, hogy képesítéssel rendelkező természetes személyek a javítást követő egy hónapon belül ellenőrizzék az alkalmazást annak megállapítása céljából, hogy a javítás eredményes volt-e.

7.                   Automatikus szivárgásészlelő rendszer vizsgálati jegyzőkönyv

Azokban az esetekben, ahol szivárgásészlelő rendszer telepítése kötelező, az üzemeltetőnek gondoskodnia kell arról, hogy a szivárgásészlelő rendszereket megfelelő működésük biztosítása érdekében bizonyos gyakorisággal ellenőrizzék. Ennek eszköze az automatikus szivárgásészlelő rendszer vizsgálati jegyzőkönyv képesített személy általi feltöltése. A szivárgásészlelő rendszerek megfelelő működésének ellenőrzését annak érvényességi idején belül kell elvégezni.

Legalább tizenkét havonta szükséges ellenőrizni a szivárgásészlelő rendszereket az alábbi alkalmazások tekintetében:

·         helyhez kötött hűtőberendezések;

·         helyhez kötött légkondicionáló berendezések;

·         helyhez kötött hőszivattyúk;

·         helyhez kötött tűzvédelmi berendezések;

·         szerves Rankine-ciklusok.

Legalább 6 évente szükséges ellenőrizni a szivárgásészlelő rendszereket elektromos kapcsolóberendezések esetén.

8.                   Szivárgásvizsgálati tervdokumentációk

A mobil és helyhez kötött hűtés-légkondicionálás területén üzemeltetett olyan hűtőkör esetén, amely 6 darabnál több fődarabot tartalmaz, az üzemeltető köteles az üzembe helyezéskor, illetve a kalorikus rendszert érintő változáskor a berendezés tervezőjével, vagy a képesített személyzettel vagy a képesített vállalkozással elkészíttetni egy, az adott hűtőkör ellenőrzését támogató, a rendszer kalorikus kapcsolási vázlatát tartalmazó szivárgásvizsgálati dokumentációt; amit a Hatóság honlapján meghatározott (.dwg), módosítható fájl formátumban, elektronikusan a Hatóság nyilvántartó rendszerébe a regisztrált hűtőkörhöz kell feltölteni.

Szivárgásvizsgálati tervdokumentációk feltöltéséhez a megbízással rendelkező képesített személy részére külön jogosultság nem szükséges. 

Amennyiben olyan hűtőköri beavatkozást végeznek, amely egyidejűleg több jegyzőkönyvezési kötelezettséget is érint, azt a jegyzőkönyvet célszerű feltölteni, amely a legtöbb tevékenységet lefedi.